November 20, 2012

English Class: Poem


On a certain day in January
In a very convincing morning
Born a holy child
Made mama smiled
and papa cried
Too happy, too excited
For her presence.

She is something
Too special, too expensive
The only papa's little girl
and mama's bestfriend
Only herself
World and planet dance and sing.

The ship could shrink
The sun said goodbye
No more oxygen, no more sunlight
Showing how precious she is
As a child to her mama and papa.




100% invented by me (cewah mentang2 belajar creative studies). A poem I was forced to write during my english class. No so cool, not so great. Just nice. But! The best part is.... Miss Sharliza said it was nice and she liked it! Dia boleh rasa the feeling of the poem! Deep jugak writing aku eh? Haha terus mintak tau kertas aku sebab dia nak simpan!


July 07, 2012

Orientation Week

I daftar masuk MMU on 27th May 2012 and on that day too I met someone who is seriously look like my ex. I still remember how my action was that time. Gila sama kot! Mana tak keruan aku hahahaha mcm nak je aku jumpa dia and said "You look exactly like my ex." Eh gila aku nak buat mcm tu! 

Orientation start from hari Ahad sampai Khamis. Almost a week. First of all, I can say that it was awesome! Lots of dances kitaorg belajar and games too. Paling best malam kebudayaan! Disko weh disko! And last day tue kitaorg lawan cheers dgn MMU Campus Melaka. Of course la Cyberjaya the best! 

Petang tu sharing session which was very very touching. Almost everyone nangis including the boys and also our OCs (Orientation Committees) a.k.a FACILITATOR. All I can say is MMU the best! PASSION! Jom laa masuk MMU 😊😉 Of course la orientation week sangat meletihkan tapi percaya lah... seronok wei! Tak rugi aku masuk sini. Senior2 pun handsome. Ehem ehem. Hahahahaha. Fine fine.














My group! GROUP 1 - Sleepy Puppy Squarepant





The OCs yang paksa aku makan tepung!







OC Zaf yang share sama interest dgn aku!
Kitaorg gile korean, japan and anime!

May 22, 2012

MMU , Creative Multimedia


Like I promise before in my previous entry, I will tell u'olls where I further my study after this. Actually aku dah lama terima this offer n I just keep it secret. Well yeahh, I masuk IPTS. Tak masuk matrik, form 6 or IPTA. Aku masuk Multimedia University (MMU) in Foundation Of Creative Multimedia. Cawangan Cyberjaya.



Aku dalam dilema awalnya nak terima yang mana. Antara MMU, UTP or Lim Kok Wing. Usha punya usha and google, ramai ckp MMU much more better than LKW. Wallahualam.


Senaling - Kuala Pilah - Cyberjaya


So aku pun buat solat istikharah 3 malam berturut-turut and alhamdulillah Allah bagi petunjuk. Aku tam mimpi or terbayang but my heart strongly and confidently says MMU is the best! Now excited nak masuk sana! Medical check-up dh lama buat. Bayaran pun. Mula2 kene byr RM1550 n RM600 for hostel. Ramai tanya berapa ribu course aku? Entah I dunno lah.

Maybe ramai ckp boleh lah anak org kaya bla bla bla. Please jgn ckp mcm tu. Aku rasa tak selesa. Aku try apply MARA gak. Mungkin rezeki aku kat sini kan? Mmg banyak pakai duit. Seriously. Nak beli barang2 lagi include cadar, bantal n others. Almost 2K duit aku byebye. Okay, duit aku. Bukan mak bapak aku. Duit simpanan aku. Ye ahh duit mak bapak aku jgk lah tu.

Aku daftar 27 Mei. Ahad depan lah. Ya Allah, neves takut risau semua ada! Aku tak kenal sapa2 nanti. Hmmm. Barang dah pack separuh and almost done. Banyak yg nk bwk. Dah mcm pindah rumah je aku nengok. Course yang aku dpt nie mmg fest choice. Aku mmg mnt gile2 lah! Igt kan dlu nak apply IT as fest choice tp bile fikir masak2 sampai hangus terbakar, aku more interested in Multimedia. 

Ramai tanya apa aku akan belajar nanti. Aku tak dpt nak tafsir kan. Tp ada usha website MMU and baca buku dia (org sanun postkn) ada blaja photography sekali! I like :) Maybe I wil belajar something like Digital Media, Film and Animation, Media Innovation, Interface Design and Virtual Reality. Maklumat lanjut tggu aku dwh masuk and start blaja then aku cite kt korang okay. Those yg minat this course boleh la refer aku cewah. Hahaha

Btw, doakan aku kat sana sukses! Insya Allah! Amin!

April 01, 2012

Angkara Yuna, aku femes.


Sejak duamenjak ni makin ramai junior-junior aku dok tweet and post kat wall aku. Ada jugak yg gatal mulut panggil aku artis lah, najwa latiff lah. Hish, ada yang tak kene dengan dorang ni! Salah makan ubat kot? Harus disiasat ini.




Risik punya risik, siasat sampai ke lubang cacing lagi tekau. Rupa-rupanya angkara promo Yuna Bintang Di Langit itu. Ceh ingatkan pahal lah tadi kan haha. Aku berterima kasih betol lah kat pengedit promo tu sebab keluarkan video kitaorg dgn Yuna. Time kt AIM dlu pun ada tunjuk! Bangga weh bangga! Mak! Ana masuk tv hahahaha!








Dalam bebanyak budak tu dorang perasan aku jugak. Sbb aku yg paling tepi and yg lain tunduk. Aku je yg pandang depan sambil tutup mulut. Zana pun tutup mulut tapi tunduk. Agaknye dorang suka tgk aku kot? HAHAHAHA maaf sis kuat perasan sikit kikiki


March 08, 2012

Selamat Tinggal...

Assalammualaikum...



Pada 29 February 2012 bersamaan dengan 7 Rabiulakhir 1433H, tepat jam 3.10 pm perginya Hajjah Maimunah binti Ikun a.k.a my grandmom or "uwan". 



Petang tu dalam pukul 2.20 aku tengah layan drama Dream High (korean drama). Masa tu kt rumah ada Achik Romah, Along Iya, aku and arwah uwan aku. Mak pergi hantar kak ngah keje. Tetibe Along Iya pggl aku kata Achik Romah suruh tepon mak sebab uwan dah lain macam. Nafas dia laju. Tapi tak expect pape sgt sbb slalunya mmg uwan mcm tu.



Pukul 2.40 pm mak balik. Achik Romah baca Yassin. Aku pun follow skali. Dah habis tu aku call along (my brother) nak suh dia balik sbb arwah uwan asek sebut2 nama dia. Actually antara nama2 yang arwah uwan selalu sebut ialah along, kak ngah and ana (me). Mostly my name lah. Maybe sbb aku yg selalu jaga and ada je dengan dia (baru habis spm kan so duduk rumah je lah jaga uwan).


Then I called Pak Long, Pak Lang dgn Cik Yim suruh dorang datang cepat takut anything or something jadi kat uwan (you know what I mean right...) sebab masa tu hanya ada kitaorang 4 org perempuan je (exclude arwah). Dalam pukul 3 kot uwan dah lain mcm. Achik Romah baca Yassin balik. Aku pun cuak. Tapi aku dgn mak sempat ajar uwan mengucap Allah. Tepat pukul 3.10pm uwan pergi dgn sempat mengucap kalimah Allah yg terakhir.



Tapi kitaorg mcm clueless sbb kitaorg 4 org je perempuan and tak tahu apa nak buat. Terkejut and tergamam sampai tak boleh fikir apa. Yes, check nadi tapi enta lah.. tak terfikir langsung. Tepon Pak Long sebelah tapi dia takde kat rumah. Tepon Cik Jamal depan, dia dtg berlari2. Then Pak Lang sampai. Dorg check and confirm kan uwan dah takde. 



Aku nages2 call kak ngah suh dia balik. Then aku call Syiram minta tolong inform kawan2 yang lain. Call along then dia kata dia nak balik sbb kat Labuan je masa tuh. Sbb dah petang so arwah dikebumikan keesokkan hari. 



Malam tu kitaorg buat tahlil. Petang tu ada a few of my friends yang sudi datang menziarah. Antaranya Syaza, Syira, Aisyah, Kamil, Faizal dan Asyraf. Thanks doh kawan for coming. Yang tolong pasang khemah pun tq! Dan tak lupa to all yg mcg ucap takziah. Terima kasih sgt2. Sory lah aku tak reply sbb aku pun busy nak urus mcm2 and masih mood terkejut. Oh ye, imam muda pun dtg. Season 2  yang org senaling tu. Sedap dgr suara dy baca Yassin.








Pagi esok tu, dalam pukul 10 lebih mandikan arwah. Pukul 11 kafan kan. Alhamdulillah along sempat sampai dan dpt cium arwah uwan. Masa kafan mmg menyayat hati. Aku rasa aku la yg paling teruk menangis kot tp bukan menatap ok. Itu berdosa. Sapa yg tgk aku nages masa tu msti rasa nak nages jgk. Pukul 12 selamatlah kebumikan arwah uwan. Dan selama 3 hari berturut2 kenduri tahlil dibuat. Dari hari Khamis, Jumaat dan Ahad. Hari Sabtu tak dapat buat sbb org masjid ada majlis lain.


Aku yang jaga masa sakit. Aku yg slalu urutkan kaki then mesti uwan bagi upah. Aku bersyukur sbb aku dpt jaga arwah. Mak pun ada doa, kalau uwan sakit biarlah lepas dia pencen. Dua mggu lepas mak pencen, uwan meninggal. Aku pun ada doa yg aku nak jaga uwan sbb thn lepas tak dpt jaga sgt coz SPM kan.


Aku dah hidup dgn uwan 18 tahun! Dan aku kene hidup lg 18 tahun atau lebih tanpa dia. Baru seminggu tp aku dh rindu dy sgt2. Dah tak dpt nk borak2, gurau2... Dulu uwan selalu bising kalau aku dgn kak ngah gelak kuat2 kt dapur tp skrg? Rumah ni bosan sgt. Kesian my mom sbb takde peneman. Nanti kalau aku dah masuk university then kak ngah pun smbg blaja? Kesian mak...


Uwan, Ana rindu uwan... Tiap2 hari teringat uwan. Air mata tak penah tak mengalir dan masa taip ni pun masih menangis. Ana tak smpt bwk uwan naik kete yg Ana pandu, tak sempat nk bagitahu result spm and kt mana sambung belajar. Tak sempat uwan nak tgk along/kak ngah kawen or at least calon menantu cucu uwan. Nanti TukTam pun nk pindah. Ank dia nak jaga. TukTam pun dah hidup dgn Ana for 18 tahun! Ana dah biasa hidup dgn ada org tua tp skrg? Emmmm



Tahun lepas yang terakhir Ana sambut besday, raya dan puasa dengan uwan. Lepas ni no more rendang daging dan rebusan uwan.



Yes, aku cucu kesayangan arwah uwan and thats why kehilangan uwan sgt memberi impak yg besar dlm hidup aku n fest tyme kehilangan org yg rapat... dan no one more for me to call "uwan" :'(




Onyang, bestfren arwah uwan.





Tapi aku bersyukur uwan pergi senang sangat. Masa mandikan pun badan uwan lembut je. Petang uwan meninggal tu hujan turun lebat. Dan alhamdulillah senang org nak gali kubur. Tanah lembut je sbb slalunya keras. Ye lah, matahari terik pagi tu kan. Mungkin ada hikmah semua ni. Dan aku bersyukur aku sempat berada di sisi uwan di saat2 terakhir...



Uwan, bersemadilah dgn tenang :'(




Al-Fatihah buat arwah uwan....



February 20, 2012

Adapa Form 5?

Assalammualaikum...


Currently Im really busy. My grandmom baru keluar dari hospital tadi and I was in charge to jaga dia dari pagi sampai lah petang. Penat tu memang tak payah mention lah. Seharian bermaustatin dkt hospital. Tak dapat nak imagine.


Actually I wanna share about my Form 5 experiences. Lately kemain banyak junior aku update psl "S to P to M SPM". Ramai luah perasaan tension bagai lah. Aku pon penah rasa dlu. Masih teringat first day of school last year, masuk kelas cop tmpt duduk. Cikgu tak masuk lagi. Tetibe dtg ilham nak belajar Fizik dgn Umirul, Shakira dan Kuan. Tapi tu baru fest day tao! The next next day takdo la do. Pagi-2 dtg skolah merempat kt kelas org lah, tido lah, gossip lah. Haha!







Suasana di dalam kelas when our mood of belajar datang. Serious je memasing dan concentrate sungguh. Tapi susah nak jadi mcm ni. Like I mentioned before, when the mood of belajar coming ONLY. This is what will happen. Cantik kan kelas aku? Yess, I am one of them yang renovate kelas ini. Sanggup stay sampai petang.


Masa aku jadi junior dlu aku terfikir gak apa perasaan jadi Form 5 ea? Kakak-2 dgn abang-2 ni tak risau ke nak amik SPM? Muka rilek je. Main-2 lagi. Bila aku sendiri masuk Form 5, takde la perasaan sangat pun. Tak semestinya kene jadi 100% nerd an belajar je. Enjoy pun perlu gak.







Form 5 is the last year of school kan? So kene lah lepas gian. Buat je segala apa yang kau nak buat. Jadi kenangan abadi tao. Aku penah pegy camp kt Sabah, menembak, menari, aerobik, ponteng kelas dan etc. Seminggu tak masuk kelas sbb pegy olahraga daerah. Ada jugak sbb training bola jaring.


Aku rasa puas dpt buat mcm-2. Teringat jgk dlu handle majlis-2. Then pegy cari nama budak lah, sukantara, sukan sekolah. Paling best stay sekolah sampai ptg sbb nk tgk bola. Kekadang tu saje je afte GPMS stay sampai pukul 5.30 ptg dgn Syira! Haha. Menyalahgunakan masa sekolah betol.


Semua nie jadi satu memory yang sangatsangat indah. Sapa kate jadi Form 5 membebankan? Tak okay. Boleh je enjoy. Boleh je nak main2. Boleh je nak buat jahat. Tapi jangan sampai menyakitkan hati guru. Jangan sampai memblacklistkan nama di sekolah. Jangan sampai menjatuhkan maruah.







Cakap pasal GMPS kan, ada kebaikannya. Datang jangan tak datang! Ada hikmahnya. Contohnya, soalan kertas 3 Bio SPM lps sibijik mcm trial NS dan cikgu aku penah cakap mase GPMS baca experiment opisometer tuh. Kowt keluar. Skali tgk keluar! So akak sarankan kat adik-2 sekalian, jangan lah ponteng sangat GPMS tu klu takde reason yang munasabah. Penat? Bese la tu dik. Kene lah berkorban sikit. Kdg-2 tu GMPS tukar ke hari Sabtu. Cikgu Bio dgn Addmath slalu belanja rotcai. Cikgu Fizik pulak bawak roti dgn jem takpun coklat dari koop. Big boss koop la katakan :)



Setiap orang ada experiences sndri kan. Bagi aku, 5 tahun dkt TMS sangat mengajar aku. Dari taktao jadi tao. Dari tak pandai jadi pandai. Dulu beriye suka tgk senior hensem-2 tapi bila dah jadi senior tgk plak junior cuba cari perhatian senior alahai kelakar gile. Kitaorg pun mcm tu jgk dlu. Haha. Bila dah besar ni takde mase nak layan junior. Tak mendatangkan faedah. Ceh.










Konklusinya, hargailah zaman sekolah korang. For me, Form 5 is the best! Sebab semua dah rapat, jadi geng yang ngam-2 yang dulunye gado-2 skrg dah berbaik. Dapat pegang jawatan tinggi, junior wajib hormat kitaorang, cikgu percayakan kitaorang sebab dah bosar panjang kan. Dapat buat spot check then rampas segala barang terlarang. Ohh rindunya semua tue! Ghinduuuuuu :/