February 20, 2012

Adapa Form 5?

Assalammualaikum...

Currently Im really busy. My grandmom baru keluar dari hospital tadi and I was in charge to jaga dia dari pagi sampai lah petang. Penat tu memang tak payah mention lah. Seharian bermaustatin dkt hospital. Tak dapat nak imagine.

Actually I wanna share about my Form 5 experiences. Lately kemain banyak junior aku update psl "S to P to M SPM". Ramai luah perasaan tension bagai lah. Aku pon penah rasa dlu. Masih teringat first day of school last year, masuk kelas cop tmpt duduk. Cikgu tak masuk lagi. Tetibe dtg ilham nak belajar Fizik dgn Umirul, Shakira dan Kuan. Tapi tu baru fest day tao! The next next day takdo la do. Pagi-2 dtg skolah merempat kt kelas org lah, tido lah, gossip lah. Haha!



Suasana di dalam kelas when our mood of belajar datang. Serious je memasing dan concentrate sungguh. Tapi susah nak jadi mcm ni. Like I mentioned before, when the mood of belajar coming ONLY. This is what will happen. Cantik kan kelas aku? Yess, I am one of them yang renovate kelas ini. Sanggup stay sampai petang.

Masa aku jadi junior dlu aku terfikir gak apa perasaan jadi Form 5 ea? Kakak-2 dgn abang-2 ni tak risau ke nak amik SPM? Muka rilek je. Main-2 lagi. Bila aku sendiri masuk Form 5, takde la perasaan sangat pun. Tak semestinya kene jadi 100% nerd an belajar je. Enjoy pun perlu gak.




Form 5 is the last year of school kan? So kene lah lepas gian. Buat je segala apa yang kau nak buat. Jadi kenangan abadi tao. Aku penah pegy camp kt Sabah, menembak, menari, aerobik, ponteng kelas dan etc. Seminggu tak masuk kelas sbb pegy olahraga daerah. Ada jugak sbb training bola jaring.

Aku rasa puas dpt buat mcm-2. Teringat jgk dlu handle majlis-2. Then pegy cari nama budak lah, sukantara, sukan sekolah. Paling best stay sekolah sampai ptg sbb nk tgk bola. Kekadang tu saje je afte GPMS stay sampai pukul 5.30 ptg dgn Syira! Haha. Menyalahgunakan masa sekolah betol.

Semua nie jadi satu memory yang sangatsangat indah. Sapa kate jadi Form 5 membebankan? Tak okay. Boleh je enjoy. Boleh je nak main2. Boleh je nak buat jahat. Tapi jangan sampai menyakitkan hati guru. Jangan sampai memblacklistkan nama di sekolah. Jangan sampai menjatuhkan maruah.



Cakap pasal GMPS kan, ada kebaikannya. Datang jangan tak datang! Ada hikmahnya. Contohnya, soalan kertas 3 Bio SPM lps sibijik mcm trial NS dan cikgu aku penah cakap mase GPMS baca experiment opisometer tuh. Kowt keluar. Skali tgk keluar! So akak sarankan kat adik-2 sekalian, jangan lah ponteng sangat GPMS tu klu takde reason yang munasabah. Penat? Bese la tu dik. Kene lah berkorban sikit. Kdg-2 tu GMPS tukar ke hari Sabtu. Cikgu Bio dgn Addmath slalu belanja rotcai. Cikgu Fizik pulak bawak roti dgn jem takpun coklat dari koop. Big boss koop la katakan :)

Setiap orang ada experiences sndri kan. Bagi aku, 5 tahun dkt TMS sangat mengajar aku. Dari taktao jadi tao. Dari tak pandai jadi pandai. Dulu beriye suka tgk senior hensem-2 tapi bila dah jadi senior tgk plak junior cuba cari perhatian senior alahai kelakar gile. Kitaorg pun mcm tu jgk dlu. Haha. Bila dah besar ni takde mase nak layan junior. Tak mendatangkan faedah. Ceh.



Konklusinya, hargailah zaman sekolah korang. For me, Form 5 is the best! Sebab semua dah rapat, jadi geng yang ngam-2 yang dulunye gado-2 skrg dah berbaik. Dapat pegang jawatan tinggi, junior wajib hormat kitaorang, cikgu percayakan kitaorang sebab dah bosar panjang kan. Dapat buat spot check then rampas segala barang terlarang. Ohh rindunya semua tue! Ghinduuuuuu :/

No comments: