March 23, 2012

Byebye SPM

Hai Assalammualaikum :)



Straight A's students (BATCH SPM 2011)


Alhamdulillah tamat jugak penderaan mental selama 3 bulan aq hadapi semata2 result SPM! Fuh lega gile lah ble dh settle semua ni. Skrg fokus nk mntk course ape je. Jangan tanya result aku. Cukup lah sekadar mengetahui aku lulus semua subjek dan alhamdulillah my parents ttp menyokong aku!



Bukan aq x pandai, bkn aq ni bodoh tapi MALAS! That's why result lari dari target. Xpe, aku redha. Tyme amik result mula2 tu nages lah tp lps tuh okay balik. Sampaikan kwn aq ckp "Ana, cool gile kau". Haha.  Positive sungguh aq. Friends yg duk tensen tu aq lah yg g tenangkan. Mcm2 nasihat diberi. Sian korg kne dgr ceramah free siaran langsung dari aq. Hihi.

Actually unexpected and unbelievable aq leh jd setenang tu. Mse UPSR dgn PMR dlu teruk jgk aq menderita kekecewaan sbb x dapek straight A's kan. Tapi kali ni aq sempoi je. Balik rmh pun relax je. Takdo nak nages2 dah. Cukup mase amik result tu nages! Alhamdulillah Allah beri ketenangan dan kekuatan utk aq :')

Sebab aq tabah gile and cool terlebih tu adalah aq teringat satu kisah. Ade sorg kakak ni dy x lah dpt result cemerlang. Then dy masuk matrix pointer pun x tggi. Masuk university alhamdulillah dy berjaya terus sambung master. Dy cakap, Allah menguji dy dgn memberi kejayaan yg lambat tapi dy bersyukur sbb dy ttp berjaya walaupun ramai ckp lmbt sgt. Moralnya kite kne yakin & percaya dgn Allah. Rezeki org kte x tao. Mungkin Allah tak bagi aq kejayaan skrg tapi masa akan dtg? Wallahualam. 




Maybe kalau Allah bg kejayaan skrg aq akn riak dan takbur? Or maybe aq akn terlalu "perasan bagus" dan makin brtambh lemak dan semakin berbulu. Aku yakin, semua ni ada hikmah. Kenapa aq salah isi borg UTP n terus x dpt? Sbb Allah bagi aku peluang terakhir utk jaga arwah uwan aq n berada dgn arwah di saat2 terakhir nya. In the same time, aq dpt temankan mak aq so at least takde lah dy sunyi sgt. 

Now, aq x terlalu cemerlang dlm SPM n I believe there are reasons for this. Maybe rezeki aq lps ni dpt tawaran byk dr semua university yg aq apply? Insyallah. So candidates luar sana yg tertekan sgt dgn result, JANGAN PUTUS ASA! Result SPM tak menentukan apa korg akan jadi pd mse akn dtg!

Like my bro. Dy dpt 3A's je mse SPM and kitaorg sekeluarga pun x expect bende ni coz my brother dlm kategori yang "boleh diharap" lah. I mean, pandai. UPSR dgn PMR dy straight A's. Tapi Allah menguji dy mse SPM. Alhamdulillah, rezeki dy x putus2. Dy dpt buat foundation kt UTP. Skrg, dy dh jadi engineer. Ada kete honda n dpt beli rumah teres 2 tgkt. Byk syarikat tawar dy ntok keje. (Xde niat nk menunjuk but hanya sekadar renungan bersama as well as penguat semangat)


Just like what Justin Bieber said,


4 comments:

Nur Syahirah said...

ye .aku stuju ! mak aku pon ckp Allah tak bg skrng maybe tak nak kite takbur and riak dgn kejayaan kita .tak bermakna kita tak dpt straight A kita gagal..cuma Allah nak kita berusaha dan terus berusaha.Aku pon macam kau cool jugak ,tak mcm Pmr dlu .Tak semestinya kita xdpt straight A kita tak bgus kat U kan..InsyaAllah,kejayaan kita bkn masa skrng,tp akan dtg .Amin :) *dah mcm pakar motivasi lak .hehe

An Odinary Person said...

tahniah....

Naa Nana said...

syira : yups.. kite pun skrg dh makin matang n tao mne baik n buruk.. insyallah rezeki kite kt u naty :)

Naa Nana said...

an ordinary person : thanks :)