March 08, 2012

Selamat Tinggal...

Assalammualaikum...

Pada 29 February 2012  bersamaan dengan 7 Rabiulakhir 1433H, tepat jam 3.10 pm perginya Hajjah Maimunah binti Ikun a.k.a my grandmom or "uwan". 

Petang tu dalam pukul 2.20 aku tgh tgk drama Dream High yang aku beli online. Mase tu kt rumah ada Achik Romah, Along Iya, aku and arwah uwan aku. My mom pegy hantar akak aku keje. Tetibe Along Iya pggl aku kate Achik Romah suh tepon mak sebab uwan dah lain macam. Nafas dia laju. Tapi x expect pape sgt sbb slalunya mmg uwan mcm tu.

Pukul 2.40pm my mom balik. Achik Romah baca Yassin. Aku pun follow skali. Dah habes tu aku call along (my brother) nak suh dy balik sbb arwah uwan asek sebut2 nama dia. Actually antara nama2 yang arwah uwan slalu sebut ialah along, kak ngah and ana (me). Mostly my name lah. Maybe sbb aku yg slalu jaga dia.

Then I called Pak Long, Pak Lang dgn Cik Yim suh dtg takut pape jadi kat uwan. Sebab mse tuh hanya kitaorg 4 org perempuan je (exclude arwah). Dalam pukul 3 kowt uwan dah lain mcm. Achik Romah baca Yassin balik. Aku pun cuak. Tapi aku dgn mak sempat ajar uwan aku mengucap Allah. Tepat pukul 3.10pm uwan pergi dgn sempat mengucap kalimah Allah yg terakhir.

Tapi kitaorg mcm clueless sbb kitaorg 4 org je perepuan and xtao mcm mne nak buat. Yes check nadi tp klu korg kt tmpt kitaorg mse tu mmg takleh fikir lgsg. Tepon Pak Long sbelah, takde kat rumah. Tepon Cik Jamal depan, dia dtg berlari2. Then Pak Lang smpy. Dorg check and konfem lah. 

Aku nages2 kol kak ngah suh dy balik. Then aku kol Syira. Mntk tlg bagitao bdk2 yg lain. Kol along then dia kate dy nak balik coz kt Labuan je mase tuh. Sbb dh ptg, so kebumikan arwah keesokkan hari. 

Malam tu kitaorg buat tahlil. Ptg tu ada a few of my friends yang sudi datang menziarah. Antaranya Syaza, Syira, Aisyah, Kamil, Faizal dan Asyraf. Thanks kawan for coming. Yang tolong pasang khemah pun tq! Dan tak lupa to all yg mcg ucap takziah. Terima kasih sgt2. Sory lah aku x reply sbb aku pun busy nak urus mcm2 and masih mood terkejut. Oh ye, imam muda pun dtg. Season 2  yg org senaling tu. Sedap dgr suara dy baca Yassin. 


Pagi esok tu, dalam pukul 10 lebih mandikan arwah. Pukul 11 kafan kan. Alhamdulillah along sempat sampai dan dpt cium arwah uwan. Masa kafan mmg menyayat hati. Aku rse aku la yg paling teruk menangis kowt tp bukan menatap ok. Itu berdosa. Sapa yg tgk aku nages mse tu msti rse nak nages jgk. Pukul 12 selamatlah kebumikan arwah uwan. Dan selama 3 hari berturut2 kenduri tahlil dibuat. Dari hari Khamis, Jumaat dan Ahad. Hari Sabtu xdpt buat sbb org masjid ada majlis lain.

Aku yang jaga masa sakit. Aku yg slalu urutkan kaki then mesti uwan bagi upah. Aku bersyukur sbb aku dpt jaga arwah. Mak pun ada doa, klu uwan sakit biarlah lepas dy pencen. Dua mggu lps mak pencen, uwan meninggal. Aku pun ada doa yg aq nak jaga uwan sbb thn lps x dpt jaga sgt coz SPM kan.

Aku dah hidup dgn uwan 18 tahun! Dan aku kene hidup lg 18 tahun atau lebih tanpa dia. Baru seminggu tp aku dh rindu dy sgt2. Dah x dpt nk borak2, gurau2... Dlu uwan slalu bising klu aku dgn kak ngah gelak kuat2 kt dapur tp skrg? Rumah ni bosan sgt. Kesian my mom sbb takde peneman. Naty klu aku dh masuk university then kak ngah pun smbg blaja? Kesian mak...

Uwan, Ana rindu uwan... Tiap2 hari teringat uwan. Air mata tak penah tak mengalir dan mse taip ni pun masih menangis.

Ana x smpt bwk uwan naik kete yg Ana pandu, x smpt nk bgtao result spm and kt mne tmpt nak smbg blaja naty.

X smpt uwan nk tgk along/kak ngah kawen or at least calon menantu cucu uwan.
Naty TukTam pun nk bla. Ank dy nak jaga. TukTam pun dh hidup dgn Ana 18 tahun! Ana dh biasa hidup dgn ada org tua tp skrg? Ana bosan.

Tahun lps yg terakhir Ana sambut besday, raya n puasa dgn uwan. Lps ni x dpt lg nk rase rendang daging dan rebusan uwan.

Yes, aku cucu kesayangan arwah uwan and thats why kehilangan uwan sgt memberi impak yg besar dlm hidup aku n fest tyme kehilangan org yg rpt... n no one more for me to call "uwan" :'(


Onyang, bestfren arwah uwan.


Tapi aku bersyukur uwan pergi senang sangat. Masa mandikan pun badan uwan lembut je. Petang uwan meninggal tu hujan turun lebat. Dan alhamdulillah sng org nak gali kubur. Tanah lembut je sbb slalunya keras. Ye lah, matahari terik pagi tu kan. Mungkin ada hikmah semua ni. Dan aku bersyukur aku sempat berada di sisi uwan di saat2 terakhir...



Uwan, bersemadilah dgn tenang :'(


Al-Fatihah buat arwah uwan ku....


p/s : It's not easy for me to type this. Tears x dpt ditahan. Rindu serindu rindu nya. Rasa lain sgt. Rumah sunyi. Aku bosan. Lalu bilik uwan teringat mcm2. Tgk kucing pun sedih sbb one of ma cats is kucing kesayangan arwah uwan. To friends yang tanye ok ke tak, of cos la im fine just dalam hati ni no one knows. Aku redha.