July 17, 2014

Foundation (FCM) MMU


Assalammualaikum!

Alhamdulillah nak dekat 10 ramadhan terakhir dah. Masyaallah cepat masa berlalu. Tanpa sedar nak raya dah. Baju raya dh siap? Aku punya tah apa cer tah. Sabar sabar!


Okay. Basically aku nak talk about MMU coz ramai jgk yg IM, email aku tanya macam2. Basically korang tahu kan apa MMU? Multimedia University. Right now MMU ada 3 branches; Cyberjaya, Melaka, Johor Bahru








MMU ada 3 intake; March, June, Oktober. Kalau nak rasa orientation best dan awesome, daftarlah utk June intake coz that is the major intake. Kalau Mac dorang guna result trial and if korang banyak sangat masa sampai dah tak tahu nak bazirkan dengan apa so masuk lah awal. Belajar lah puas2 isi masa lapang. Macam aku dulu, banyak benda nak bazirkan masa tunggu result hahaha. Orang masuk Oktober intake bila dorang x dpt mana2 ipta (for 2nd intake) or maybe dorang nak bazirkan masa lagi dengan benda2 lain. Who's know right? 


Aku sentuh bab Faculty of Creative Multimedia dulu okay sbb course aku. Course lain boleh refer dkt aku jgk. Those yang dah ada diploma or foundation ke boleh terus apply degree tapi yg baru habis spm tu apply foundation dulu ye dik. Foundation setahun je. One more thing, MMU tak mcm ipta n ipts lain. Dorang guna Trimester which means setahun ada 3 semester. Thats why sem break x lama, 3 minggu je. First and second sem are called sem panjang or long sem (3 months) and 3rd sem is the short-sem (sebulan setengah)







Throughout foundation, korang akan belajar banyak benda such as drawing, computer graphic, english and photography. Ada jgk subject Visual Communication and Research (VRC) and media subject. For me, foundation is the easiest thing ever. Mula2 yes rasa susah tapi lama2 okay je. Jangan risau, lecturers semua bagus2! Orang yg berpengaruh jgk dalam dunia seni. For example, Che Mat. Gambar dia keluar dkt The Star online. PM pun wish dia dkt twitter! And yes, MMU takdelah fully english okay. Lecturers kdg2 guna bahasa jgk. Nak tanya dlm bm pun sokay. Tak pandai english takpe!




Che Mat yg tengah. 




Kalau bab duit mmg aku tak jamin sangat cukup ke tak. Masa aku foundation sem 3 dulu, seminggu tu dekat RM300+ jugak aku habis only for printing. Tapi rasanya skrg kerja x banyak printing sangat. Masa batch aku dulu je "spesel" sikit asek2 print. Right now, MMU bagi priority for hostel to foundation students but after that depend korang dpt ke tak since 2 blocks hostel tengah renovate. Jangan risau, dorang asingkan muslim dgn non-muslim. Bayaran hostel pun tak mahal. RM300+ for one sem (if im not mistaken). Best thing is tenet laju! Sangat laju! Sehari boleh download lots of movies!



Kalau ada peluang, korang apply lah hostel sbb kalau duduk luar cost hidup tinggi! Sewa rumah aku sebulan je rm2500 tp bahagi 8. Still mahal jgk. So better duduk hostel. In case korang rasa mcm nak "menyusahkan mak bapak" sikit hahaha duduk lah luar. Best jgk duduk luar. Rasa bebas. Rasa "hidup student" tu. Well, to be frank kita bukan nak menyusahkan mak bapak, tapi nak rasa hidup student. Apa barang duduk hostel kan? :D



Itu je kot for now. Nanti aku sambung pasal degree pulak! Cios! Alang2 tu, layan sikit youtube nie. Muhasabah diri dengan isu Palestin. 

13 comments:

Anonymous said...

Slm. Sy lpasan asasi. Sy ditawarkan degree zoology kat unimas. Masalahnya sy menolak tawaran tersebut dan bercadang utk menyambung degree in law. Dan utk itu, sy nak mulakan balik foundation in law kat mmu. Masalahnya sy xdpt jumpa sbrg info ttg intake mmu. Boleh explain x? Kalau boleh tggal sekali fb link. Nnt sy akan add dan tanya kalau tak menyusah awk lah ;) thank you ya.

minnie said...

Salam. Saya nak tanya, apa syarat kelayakan ye untuk masuk buat foundation ni? Kawan baik saya... hampir setiap hari dia bercakap tentang foundation creative multimedia ni kat saya, dan dia sering masuk blog akak baca pengalaman akak sepanjang buat foundation. Dia tidak mendapat sebarang A dalam keputusan SPM dia. Dia memperoleh 2b+ 3b 3c+ 1c. Kawan saya dapat c dalam Bahasa Inggeris. MMU terima ke kalau English c dalam SPM?

Harap akak dapat luangkan masa untuk balas soalan saya ini dalam waktu yang terdekat.

Ana Farhana said...

Minnie boleh mintak kawan check kt lama web mmu utk tgk apa kelayakan nya sbb akk pun tak sure sgt tp kalau nak apply fcm boleh je rasanya.



Anonymous said...

Hostel cuma ada 2 closets dan 2 tables saja kan? Tp 3 orang per bilik? Mcm mana nk share closets tu? Adakah closet yg perlu dishare tu lebih besar dari closet yg satu lagi?

Ana Farhana said...

As far as I know, there are 3 tables and 3 closets. So tak perlu nak kongsi2.

Faris Willy said...

daftar dulu bawak barang apa je ye??

Umar Aqim said...

wehhhh cuti raya selalu brp hari? hhahaha

Ana Farhana said...

@umaraqim haha MMU selalu bagi cuti between 3-4 weeks je sbb trimester kan

Unknown said...

Foundation creative multimedia agak2 gune brape bnyk duet?

Mohammad Azizul said...

Foundation creative multimedia agak2 gne brape bnyk duet n perlu ke bawak laptop?

Ana Farhana said...

@mohammadazizul depend jgk sbb masa batch sy dulu byk benda nak kena print tp skrg tgk bdk foundation byk melukis je. Tapi mmg pakai byk duit sikit lah sbb nak beli brg2 arts and nak print photography. Yup, laptop sangat diperlukan and make sure ram besar sbb nak istall adobe semua. Kalau ram sikit nanti laptop cpt hang.

Mohammad Azizul said...

Ouhh okay2 thnkz kaq btw wktu register nnti ad kaunter untuk rumah x sbb saye mohon asrama x dpt sbb pnoh

Ana Farhana said...

@mohammadazizul yg tu akk x sure lah sbb selalunya kitaorg cari sendiri rumah sewa nie. maybe boleh buat rayuan utk hostel or tanya dorang masa daftar nanti.