April 30, 2015

Creative Multimedia MMU (foundation)

Hi Assalammualaikum!

Since tak lama lagi akan ada intake baru and ramai jgk still nak tahu what is Foundation in Creative Multimedia kan.. so here I try my best to explain more in details (lah kot) what this course is all about yo!



What you need to prepare before nak accept the offer?
Nothing. Basically kau hanya perlu kerelaan hati dan keikhlasan utk belajar bidang ini. Tanamkan dalam hati yg kita boleh berjaya. Personally, I have no background of art. I was from science stream and basically aku tahu lah kalau nak buat lab report and mcm mana nak conduct experiment. Dengan papa kedana-nya tentang art, aku masuk. Lama2 aku mula menghargai seni dan kau boleh ajak aku pergi art muzium yang mungkin membosankan bagi setengah orang.



Nanti kena fully speaking english ke? Ramai melayu tak? Ramai cina tak? Ramai foreigner tak? 
Don't worry. Lecturer akan speaking tp kadang2 ada je guna bahasa. Depend lah kalau class ada foreigner takan nak abaikan. MMU takde lah semuanya speaking habis. Pasal races ni, depend dkt batch. Ada certain batch, ramai melayu, ada yg ramai chinese so deal with it. Again, no worries. Nanti dpt adapt punya. Foreigner selalunya tak ramai sgt yg amik FCM ada lah sorang dua tiga mcm tu. Environment MMU bagi aku okay. Aku selesa je. Aku boleh adapt and boleh terima culture dia. Nak kata social sangat, depend dkt diri kau juga. Macam mana kau bawak diri. Kalau kuat iman, in sha Allah dipermudahkan. Tapi overall tahap social sini masih terkawal sebab ada rules pakaian and student dia masih hati kental ikut peraturan hahaha.



Apa nak kena beli? Kalau tak pandai melukis? Susah tak? Belajar apa?
Camera mmg wajib kena ada. Kalau tak mcm mana nak belajar photography. Usually lecturer bagi masa sebulan utk kita persiapkan keperluaan utk photography (nanti lecturer akan bagi list apa yg perlu dibeli). Again, ditekankan ye, I have no art background so setakat lukis orang lidi, sangat lah berkebolehan. Tapi jangan risau. Kita masuk utk belajar kan so apa nak takut? Belajar melukis masa foundation. Biar lah tak reti or memang tangan tak berseni tapi percayalah, kalau kita belajar kita mesti berjaya. Bila dah belajar baru aku sedar yang aku boleh melukis sebenarnya cuma tak tahu the right technique je.





Normal view for every new sem. Freshie belajar mcm mana nak guna and function of dslr. Selalunya yg senior mula lah mengimbau jaman foundation bila nampak view ni (aku lettew)




Mula2 dulu aku and kawan aku, pernah terpilih jadi pelajar yg dpt grade "C" utk lukisan hahaha tapi lepas tu dapat lah B then A hehe. Lecturer akan ajar. So don't worry and you don't have to know anything about multimedia or whatsoever. Again, kita datang untuk belajar! Lecturer akan ajar semua. Selalu lah consult dgn mereka in sha Allah boleh dpt pointer tinggi. Sepanjang foundation, kita akan belajar english, photography, media subject and visual research and communication (vrc). Media subject tu is kau belajar what is media and terms used in media lah. Class paling tak berat dan mengantuk hahaha serious ohh.




My team for special project sempena FCM Foundation Day, lead by Fuad and I'm his assistant. We shoot a video sampai pukul 2 pagi tau but it was fun and worth it :)



Kenapa belajar english?? Dah tu takan nak hadap multimedia je. Kita kena jadi moving forward punya person so kena lah capable  nak  present dpn client nanti. English is important. Kalau nak senang je buat course sendiri. Besides, kau bukan belajar english tahap phd pun, setakat kau fasih dan boleh buat essay okay lah. Photography tu..... emm nanti korang belajar lah! Tak surprise aaa nanti kan. Paling penting kau kena CONSULT DAN TUNJUK hasil kerja dkt Che' Mat dan ON TIME DATANG CLASS kalau tak kena halau free2 je haha. Aku dan beberapa geng lain pernah bersapau dpn class sbb lewat sikit je masa nak submission then hambik kau kena marah gak lah tp petang tu rilek je submit hahaha. Dengarnya... Che' Mat skrg dah tak segarang dulu. Tak merasa lah kome penangan Che' Mat tuuuu...





Belajar, belajar jugak. Buat kawan, buat kawan jugak.
Takan forever alone kan. 




SUSAH? Mula2 mungkin ye tp bila dah masuk degree Ya Allah betapa senangnya foundation. Nak kata senang, tak jugak. Ada part yg susah tapi from that lah kita belajar. Mana ada benda senang. Kalau kita enjoy and suka dgn apa yg kita buat, in sha Allah dipermudahkan. Bagi aku, aku suka course ni dan aku boleh je survive sampai skrg dah nak final year pun. Kalau orang lain boleh, kita mesti boleh. Masuk dulu, rasa mcm mana. Seriously, aku tak menyesal tolak tawaran lain yg lebih menjerumus ke arah science dan IT. Alhamdulillah, aku buat pilihan yang tepat. Apa2 pun, istikharah la adik2 kalau tak tahu nak pilih yg mana, okay? ;)



Lastly,
KITA DATANG UNTUK BELAJAR SO TAKE IT EASY AND BE CONFIDENT!

April 04, 2015

Umrah 2015: Mekah Al Mukaramah (Part 2)


Hi Assalammualaikum!

Okay kali ni aku nak kongsi pengalaman aku pergi melawat tempat2 menarik di Mekah. Kalau diikutkan, Mekah dgn Madinah are nothing tau. Maksud aku, kawasan nya hanya bukit-bukau dan tanah lapang. Takde tempat cantik2 macam Eiffel Tower dan sebagainya. Tapi kenapa kita akan merinduinya walaupun dah sekian abad kita tinggalkan? Kenapa? kenapaaaa? *jerit macam org putus cinta*





Sebab ini rumah Allah. Ustaz Winarno ckp, sekiranya kita pergi New York atau tempat2 lain, tak mungkin kita akan merinduinya seperti mana kita rindu akan rumah Allah ini. Mekah dan Madinah ternyata ada "daya tarikan" tersendiri.






Antara destinasi yang dituju ialah Jabal Tsur, tempat di mana Nabi Muhammad dan Abu Bakar bersembunyi di dalam gua semasa hijrah, dan pintu gua ditutup oleh labah-labah dan burung merpati serta kami juga melawat Jabal Nur (Gua Hira)







Tempat wajib pergi bagi orang macam aku yang belum kahwin ni, hehe.. of cos lah Jabal Rahmah! Malam sebelumnya, dkt dewan makan, kitaorg yg geng single ni borak2 dgn Ustaz Winarno. Dari sini lah dorang tahu umur aku yg sebenar haha. Masing2 cakap.. "hang la paling muda". Kak Ya, broker kami (sbb dia mmg becok dan suka tanya2), mntk ustaz tlg doakan kitaorg yg single ni. Ustaz ckp, "tulis aja dalam kertas. Nanti saya tolong doa kan." *slang indonesia please* p/s: dengarnya ustaz doakan jodoh kami depan multazam... alhamdulillah. 




Geng single ;)


Ada lah dalam 12 nama kot hehe and guess what... aku yg paling muda! Hahaha. Ustaz ckp, nama2 dalam list tu mesti turun lambat nanti sbb asyik doa mntk jodoh! Hehe. Jabal Rahmah tu kita boleh daki or guna tangga. Ustaz saja je berhentikan kitaorg kt tmpt yg mendaki. Dah sampai atas baru tahu ada tangga rupanya! Ustaz nak kitaorg merasa cabaran tuuu.




Keadaan di atas Jabal Rahmah



Kitaorg daki tau bukit dkt belakang tu!



Kitaorg jugak melawat Arafah. Satu yg menarik nya... dkt sini ada banyak khemah (khas untuk jemaah haji). Tapi.. sebanyak mana pun jemaah haji pada tahun tersebut, khemah tu sentiasa cukup untuk memuatkan kesemua jemaah. Subhanallah... tak terfikir kan? Bila ustaz cerita, kitaorg pun mcm amaze gila. Lagi satu, khemah tu skrg tak mudah terbakar. Dulu pernah ada case, so mereka tukar. Ustaz ckp dia pernah try, mmg x terbakar haha! Btw, ustaz Winarno dah buat 6x haji! Subahanallah beruntung dia! Kami juga ditunjukkan tempat di mana Nabi Ibrahim menyembelih anaknya, Nabi Ismail. Kami hanya tengok dari jauh je (dalam bus) 






Padang Arafah juga semakin menghijau... tanda kiamat sudah dekat.



Kami juga berkesempatan melawat masjid dan muzium hudaibiyah. Bestnya Ustaz Winarno, dia tak lepaskan kitaorg round2 dalam muzium tu. Dia cerita semua sampaikan jemaah yg lain pun join group kitaorg hahaha. Beruntung kami dpt mutawwih nie :D One more thing yg Ustaz Winarno cerita... air zam zam tak pernah habis dan tak pernah melimpah ruah. Sentiasa cukup utk jemaah haji dan umrah.









Pasal ladang unta ni.. fest thing fest, ingin aku tegaskan.. pihak Andalusia mmg tak benarkan jemaah mereka melawat ladang unta disebabkan banyak jemaah yg warded kan. Mutawwih kami kata, dia sendiri tidak faham kenapa Malaysia melarang sedangkan negara lain okay je. Lagi satu, unta kan antara haiwan kesayangan rasuluallah.. kenapa mereka yg menjaga unta tidak sakit? Ini semua hanya mainan politik. Pada awalnya mmg jadi tapi dipertengahan nya, kami hanya dibenarkan tengok dalam bus sahaja sbb driver bus takut sekiranya ada yg nmpk jemaah Malaysia di situ. Tapi akhirnya ustaz kesiankan kami kot so he takes the risk, benarkan dan dia kata, niat saja dlm hati in sha Allah tidak akan ada apa2. I think, hanya group kami saja yg pergi melawat. Group lain yg mutawwihnya org Malaysia barang kali tidak pergi.




Happy memasing dapat usap2 unta... dpt selfie hehe. Masa lepas selfie tu, tetiba sekor unta ni letak dagu dia atas kepala aku (pandai ajak bermanja...) Aku terkejut hampir nak terjatuh sambil jerit mcm scene hindustan which is.... tipu je. Ustaz nampak, dia gelakkan aku. Dalam bus siap perli, "teruja betul jemaah saya dpt jumpa unta sampai ada yang terjatuh" *slang indonesia please*. Ceit. Satu lagi, ustaz meluahkan kekecewaannya... "saya tertanya-tanya... adakah unta lebih handsome dari saya kerna tidak ada sorang yg ingin bergambar dgn saya." *aku tahu korang tahu aku nak pesan apa kan hehe* Ustaz, kami lupa sebenarnya! Dah nak balik baru sedar, xde satu gambar dgn ustaz pun!





Last but not least is gua hira, tempat di mana rasuluallah mendapat wahyu pertama. Aku sangat tabik dgn nabi Muhammad. Pada usia yg lebih berumur dari aku, beliau tetap gagah dpt daki sampai keatas sedangkan takde tangga mcm skrg. Aku yg baru 21 tahun ni pun tercungap2 tau! Penat gila! Tinggi sangat... which buat kami mcm rasa rendah diri sangat. Rasuluallah sangat tinggi semangatnya untuk beribadah kepada Allah sedangkan kami yg ada kemudahan disediakan... apa kita buat? Tepuk dada, tanya selera.




Pemandangan dari atas... subhanallah cantik!




Pintu masuk gua hira.. bak kata ustaz, ada starbuck tau..
(ada org jual coffee)




Nak ke gua hira, kena naik van yg mcm pergh aku nak hidup weh! Dia punya drive kalah tokyo drrift dan yg seangkatan dengannya tau! Betul lah ckp uztaz, org arab ni dorang suka dengar jemaah perempuan jerit sbb ye lah... kt sana mostly pakai niqab, bertutup litup. 





Dkt Al-Safwa tower, ada satu kedai ni org Indonesia punya. Air teh dgn nasi ayam dia pergh best gila kot! Sumpah aku tak tipu! Kitaorg jadi ketagih dgn air teh ais dia. Sangat sangat lah mengancam taste dia buat anda inginkan lagi dan lagi! 



April 01, 2015

Umrah 2015: Mekah Al Mukaramah (Part 1)

Hi Assalammualaikum!


Okay. Basically, Andalusia akan guide kita untuk 3x umrah. Kalau nak buat lebih, boleh buat sendiri. And kalau nak buat tawaf sunat, buat lah sendiri. 

Jumaat tu, after solat Zuhur, kami gerak ke Mekah tapi sebelum tu kami buat Ziarah Wida'. Mutawwif kami bawak kami ke bahagian belakang Raudhah (dalam bus nampak dari jauh je) so dalam hati niat ucap selamat tinggal pada Rasuluallah. Ustaz Winarno (mutawwih) ckp sebagai tanda hormat dan sopan. Kita dah dtg tempat org so mesti lah kita ucapkan selamat tinggal. Takan nak blah mcm tu je. Apakah rupanya tengah borak dgn tetamu tetiba dia bangun serta-merta dan terus menghidupkan enjin kereta dan terus keluar dari perkarangan rumah dan kenapa panjang sangat nih! Haa nampak pelik dan buang tebiat kan? Lebih kurang lah untuk diaplikasikan dalam situasi ziarah wida' ni (aku rasa mcm xyah bagi contoh pun engkau orang dah faham kan haha) Then kami terus gerak ke Bir Ali untuk amik miqat. Kami semua dah siap berpakaian umrah dari hotel lagi. 









Perjalanan ke Mekah amik masa 8 jam. So memang sopan habis masing2 duduk. Gaya tidur pun ayu sedap mata memandang  je. Ye lah, takut kena bayar dam (masing2 dh niat umrah kan..) Pihak Andalusia baik hati. Depa belanja kami, jemaah semua makan nasi arab dkt R&R _____ (aku lupa nama dia apa) Tapi mmg tu satu je tempat rehat yg ada disepanjang jalan aha! Alhamdulillah kami sampai Mekah dalam pukul 11pm. Check in hotel then mutawwih bagi masa sejam untuk bersiap mengerjakan umrah pertama. 11.30pm kami pun menuju ke Masjidil Haram. Subhanallah ramai sangat org (for sure.. sapa kata New York bandar tak mati? Depa tak tengok Mekah lagi). And first time dalam hidup aku nampak Kaabah depan mata... that feeling yg kau rasa sebak sgt. Honestly, aku takut kalau aku tak nampak Kaabah tu. Dengar cerita pengalaman org.. ada yg nampak tak nampak. Aku pun bukannya alim mana. Byk dosa jgk tp alhamdulillah... Allah bagi aku nampak ;')







Satu kali umrah amik masa lebih kurang 3 jam. Kalau nak cerita lebih terperinci memang panjaaaang so aku cerita basic je lah. First umrah tu aku abis dalam pukul 2.30 am. And the most important thing, selipar aku tertinggal dkt tempat Saie! Umrah first nie Ustaz bawak tempat tawaf tingkat bawah and tempat Saie original (tempat Saie ada 3 tngkt as well as tempat tawaf tapi Ustaz Winarno ckp bila dah siap renovate nanti tempat tawaf tgkt 2 and 3 akan diruntuhkan). Back to story, aku dah separuh jalan nk keluar masjid baru aku teringat selipar aku color merah hitam dalam uncang color merah maroon tertinggal! Memang balik aku kaki ayam tapi aku pakai stokin tawaf... otw balik ke hotel tu terus g beli selipar baru! Dan aku beli selipar yg seakan sama tapi color biru kuning. Duta Andalusia sangat aku! Hati bahagia kan dengan Ustaz Kedah ahaha!




Masa'a (tempat saie) original



Tempat Saie (Masa'a) tingkat 2 



Umrah kali kedua dibuat pada hari Isnin (Andalusia akan bagi gap sehari untuk jemaah rehat). Lokasi mengambil miqat (or niat umrah) kali ini ialah di Masjid Ja'ranaah. Kali ni Ustaz bawak kami pergi tawaf di tingkat dua since kami buat umrah after Zuhur so panas kan... ustaz bawak tempat redup sikit. Lagipun lepas Zuhur mmg ramai org tawaf kalau dkt tempat bawah sekali. Tempat Saie pun ustaz bawak kami ke tingkat 2.







Last but not least, umrah ke tiga. Kali ni tempt miqat ialah di Tan'eim, mikat yang paling dekat dengan Mekah. Juga dikenali sebagai Miqat Aishah kerana beliau pernah bermiqat di sini. This time kitaorg buat umrah waktu sebelum Zuhur masuk. So kami tawaf di tingkat bawah dan saie original. The best thing is Ustaz baca doa nikah masa saie haha! Kami hanya meng-amin-kan je sedangkan tak faham. Lepas tu bila ustaz cakap baru lah memasing "oooooooo" berharakat-harakat panjangnya! Hehe.